5 kirjaa: 5 suuntaa, joista valita
Mitä elämäntaito sinulle tarkoittaa? Valitse kirjasi sen mukaan.
Elämäntaitokirjallisuus, jota myös self helpiksi kutsumme, on laaja ja välillä villikin kenttä. Se on se kirjastonhoitajalle tuttu luokka 17.3, johon sopii kaikki se, mikä ei ihan sovi psykologiaan, rajatietoon tai uskontoon, mutta käsittelee kuitenkin ihmismieltä, tunteita, uskomuksia ja maailmankuvaa. Itsetuntemus, itsensä kehittäminen, läsnäolon taidot, elämänmuutos, tunteiden ymmärtäminen, henkisestä jumituksesta eteenpäin pääseminen – nämä ovat elämäntaitokirjallisuuden keskeisiä teemoja.
Kirjat ovat hyvä paikka etsiä vastauksia erityisesti silloin, kun ei osaa sanallistaa kysymystä.
Mitä tapahtuu, kun ihminen tarttuu tällaiseen kirjaan? Voisin kutsua sitä kasvukirjallisuudeksi, jolloin sitä ei tarvitse kahlita elämäntaidon kirjastoluokkaan. Kasvukirjallisuutta voi olla mikä tahansa ihmisyyttä käsittelevä teos, joka vaikuttaa siihen, miten elämme – teos, joka antaa hellän tai tuhdimman töytäisyn uuteen suuntaan. Antaa vastauksen kysymykseen, jota emme ehkä ole vielä tietoisesti esittäneetkään.
Jokin kysymys sisällämme kuitenkin polttelee. Kirjat ovat hyvä paikka etsiä vastauksia, erityisesti silloin, kun ei osaa sanallistaa kysymystä. Etsimisen tunne tuntuu syvällä, tyhjänä, häilyvänä hämmennyksenä: mistä tässä kaikessa on kysymys, tiedänkö oikeastaan, kuka olen?
Annan tässä kirjoituksessa viisi mahdollista polunhaaraa, joiden edessä voit aprikoida, mikä olisi sinua varten. Kirjallisuutta on paljon, ja vaikka uskonkin intuitiiviseen tiedonhankintaan (siihen, että oikea kirja tulee eteen oikealla hetkellä), voi näistä vihjeistä olla hyötyä, jos et tiedä, mistä aloittaa:
1. Lempeä tunnustelu
Koet, että suorittaminen, kiire ja merkityksettömyys ovat vallanneet elämäsi. Haluat harjoitella läsnäoloon pysähtymistä pikkuhiljaa, lempeästi tunnustellen.
Kysymyksesi: olenko se, joka olen luullut olevani?
- Kokeile kirjaa Eckhart Tolle: Läsnäolon voima (2002)
2. Tunteiden virrassa
Tunteesi vievät sinua ja haluaisit päästä eroon niiden koetuista haittavaikutuksista. Haluat päästä sopuun hankalien tunteiden kanssa ja ymmärtää mitä sinussa tapahtuu emotionaalisesti.
Kysymyksesi: olenko yhtä kuin tunteeni?
- Kokeile kirjaa Tara Lange: Tikapuut rakkauteen (2017)
3. Stressin paineissa
Sinulla on solmuja monella elämänalueella, ihmissuhteissa, työssä, raha-asioissa, terveydessä. Haluat selkeitä konsteja niiden purkamiseen.
Kysymyksesi: kuka olen ilman ongelmiani?
- Kokeile kirjaa Alexander Loyd: Paranemisen avain (2016)
4. Unesta hereille
Aavistat, että sinulla on uskomuksia ja tottumuksia, jotka saavat samankaltaiset tilanteet elämässäsi toistumaan. Olet valmis siihen, että sinua autetaan avaamaan silmäsi himpun verran tylyllä tavalla, tökkien.
Kysymyksesi: pitääkö minun olla se, joka minun odotetaan olevan?
- Kokeile kirjaa Anthony de Mello: Havahtuminen (2002)
5. Itse elämään samastuminen
Tiedät olevasi jotain muuta kuin fyysinen keho ja rajallinen mieli. Tunnistat jollain tavalla kaikkeuden itsessäsi. Et koe tarvetta välttämättä ymmärtää asioita, vaan haluat lukea mielesi ohi, alitajuntaasi puhuttelevaa tekstiä.
Kysymyksesi on perimmäinen: kuka on minä?.
- Kokeile kirjaa Klaus Rahikainen: Alussa on ajatus - kaikkeus sinussa itsessäsi (2013)
Kirjat puhdistavat ja raivaavat tietä ymmärrykselle
Joskus yksi kirja voi olla käänteentekevä. Usein se aloittaa ketjun, jota seuratessa löydämme yhä uusia kirjoja ja kasvatamme ymmärrystämme. Ymmärryksen kasvaminen tarkoittaa usein poisoppimista vanhoista käsityksistä ja ajatusmalleista. Elämäntaitoa kirjoista omaksuessa ole tarkoitus ahtaa mieltään täyteen muiden ajatuksia. Alkuun se toki voi olla sitäkin. Näkisin sen kuitenkin eräänlaisena puhdistumisprosessina. Uusi tieto tulee ja pyörtää vanhan ilmaan. Teemme mieleemme tilaa ajatuksille, joita sinne ei olisi ennen mahtunut. Kyseenalaistaminen kannattaa koko ajan muistaa. Totuus tuntuu muuttuvan niin kauan, kunnes pääsemme perille oman sydämemme kertomaan totuuteen.
Näen kirjat tien raivaamisen apuvälineenä kohti sitä totuutta, jonka äärellä koemme päässeemme kotiin.
Tunnustele, mikä sinussa väistyy uuden tiedon tieltä.
Nämä listatut kirjat ovat itselleni olleet matkan varrella merkityksellisiä. Eivät vain nämä, vaan monet muut myös, mutta nämä valikoituivat esiin sellaisina, joista voisi olla hyvä aloittaa. Henkinen kasvu ja kirjallisuus ovat kumpikin vehreitä haarautuvien polkujen puutarhoja. Intuitiivinen eteneminen näissä vaatii luottamusta. Haluan, että sinäkin koet, kuten minä olen monta kertaa kokenut, että "ah, kiitos, juuri tämä kirja minun piti lukea juuri nyt". Joskus se kirja tippuu varpaille hyllystä, joskus joku ojentaa sen käteesi kadulla, ja joskus joku kirjoittaa siitä blogitekstin, jonka satut tänään lukemaan.
Kun luet kasvukirjallisuutta, koeta keskittyä juuri siihen meneillään olevaan kirjaan – haalimatta liikaa muita kirjoja jonoon (olen tosin huono sanomaan, koska tässä en itse onnistu ollenkaan). Anna juuri sen kirjan sanoman laskeutua ennen kuin ryntäät seuraaviin. Tunnustele, mikä sinussa väistyy uuden tiedon tieltä. Kokonaisesta kirjasta voi jäädä sinuun vain yksi lause, joskus ei sitäkään. Mutta se on jo paljon. Lukiessasi samanaikaisesti sekä tyhjenet että täytyt totuuden perään kurottelevista sanoista. Sanat eivät täysin tavoita sitä, mitä ne yrittävät ilmaista, mutta ne kuljettavat ymmärrystäsi lähemmäs sitä kohti.
- Mainituista kirjoista ainoastaan Tara Langen Tikapuut rakkauteen on loppuunmyyty; äänikirjana se löytyy Taran itsensä lukemana. Kirjastoista kaikki ovat hyvin saatavilla.